Comisia pentru Protecţia Copilului Buzău a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Buzău nr.126 din 29 decembrie 2004 .

 

COMISIA PENTRU PROTECŢIA COPILULUI

  

Preşedinte:

Dumitra Drăghici , Secretar General al judeţului Buzău;

 

Vicepreşedinte:

Cecilia Manolescu, director general al Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului a judeţului Buzău; 

 

Membri:

Constanţa Andone, medic specialist pediatru, reprezentantul Direcţiei de sănătate publică;    

               Cornelia Paraschiv, psihopedagog,  reprezentantul Inspectoratului Şcolar al judeţului Buzău;

                      Ionel Chiriac, inspector principal, reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău;

Gabriela Antonescu, director executiv adjunct, Reprezentantul Direcţiei judeţene pentru dialog, familie şi solidaritate  socială Buzău;

Preot Mihai Milea, reprezentantul Fundaţiei “Sf.Sava”Buzău.

 


 

REGULAMENT

de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru protecţia copilului Buzău

  

CAPITOLUL I

DISPOZIŢII GENERALE/ORGANIZARE

         

Art.1. (1) Comisia pentru protecţia copilului este organ de specialitate, fără personalitate juridică al Consiliului Judeţean Buzău cu activitate decizională în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

(2) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Comisia reprezintă autoritatea Consiliului Judeţean.

Art.2 Înfiinţarea, componenţa şi modificarea  componenţei Comisiei se aprobă prin hotărâre a Consiliului Judeţean la propunerea Secretarului General al judeţului, potrivit legii. 

Art.3.(1)  Comisia este alcătuită, potrivit legii, din 7 membri şi are următoarea componenţă:

 

a) Preşedinte           – Secretarul General al judeţului;

b) Vicepreşedinte  – directorul general al Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului. Acesta poate delega atribuţiile care îi revin directorului general adjunct care coordonează activitatea de protecţie a copilului;

c) Membri :              – un medic specialist pediatru, desemnat de Direcţia judeţeană de sănătate publică;

                                   – un psihopedagog cu experienţă în educaţia specială desemnat de Inspectoratul şcolar judeţean;

                                   – un reprezentant al Inspectoratului judeţean de poliţie;

                                   – reprezentantul Direcţiei judeţene pentru dialog, familie şi solidaritate socială cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale;

                                   – un reprezentant al organismelor private autorizate, propus de Secretarul General al judeţului.

(2) Nu pot fi membrii în Comisie specialiştii care realizează evaluarea complexă a copilului şi nici reprezentanţii organismelor private care nu mai sunt acreditate, în condiţiile legii.

(3) Membrii Comisiei pentru protecţia copilului reprezintă instituţiile ce  i–au desemnat şi au obligaţia ca, în toate deciziile care se iau, să urmărească exclusiv interesul superior al copilului.

Art.4.(1) Secretarul General al judeţului, în calitate de Preşedinte, reprezintă Comisia în toate raporturile cu terţii – persoane fizice sau juridice cu competenţe şi/sau activităţi în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

(2) Sediul Comisiei este în municipiul Buzău, str.Pompiliu Ştefu nr.1, imobil aflat în proprietatea publică a judeţului.

  

CAPITOLUL II

ATRIBUŢIILE ŞI COMPETENŢELE COMISIEI
PENTRU PROTECŢIA COPILULUI

SECŢIUNEA I – ATRIBUŢII

 

Art.5 (1) Comisia pentru protecţia copilului are următoarele atribuţii:

a)       Stabileşte încadrarea copiilor cu dizabilităţi într-un grad de handicap şi, după caz, orientarea şcolară a acestora;

b)       Stabileşte măsurile de protecţie specială a copiilor, în condiţiile legii;

c)       Reevaluează periodic hotărârile privind măsurile de protecţie, precum şi încadrarea în grad de handicap şi orientare şcolară, pe baza sesizării Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului;

d)       Revocă sau înlocuieşte măsura stabilită, în condiţiile legii, dacă împrejurările care au determinat stabilirea acesteia s-au modificat;

e)       Soluţionează cererile privind eliberarea atestatului de asistent maternal profesionist;

f)          Soluţionează plângerile adresate de copii, în măsura în care soluţionarea acestora nu este stabilită de lege în competenţa altor instituţii;

g)       Promovează drepturile copilului în toate activităţile pe care le întreprinde;

h)       Informează părinţii cu privire la consecinţele plasamentului asupra raporturilor pe care le au cu copiii, inclusiv drepturile şi obligaţiile pe care le au faţă de copil pe durata măsurii plasamentului;

i)          Stabileşte, în condiţiile legii, cuantumul contribuţiei lunare a părinţilor la întreţinerea copilului pentru care s-a decis plasamentul.

(2)     Comisia îndeplineşte orice alte atribuţii prevăzute de lege.

Art.6.(1)  În exercitarea atribuţiilor sale Comisia pentru protecţia copilului emite hotărâri.

(2)  În exercitarea atribuţiilor privind încadrarea copiilor cu dizabilităţi într-un grad de handicap şi orientarea şcolară a acestora, Comisia eliberează certificate de încadrare a copilului într-un grad de handicap şi certificate de expertiză şi orientare şcolară/profesională, conform modelelor prevăzute în anexele nr.1 şi 2.

(3) Comisia eliberează certificatul de expertiză şi orientare şcolară/profesională şi pentru tânărul cu dizabilităţi care a împlinit vârsta de 18 ani şi care a depăşit cu mai mult de 3 ani vârsta corespunzătoare clasei de şcolarizare.

 

SECŢIUNEA a – II - a -   COMPETENŢE  

 

Art.7.(1) Comisia pentru protecţia copilului este competentă să soluţioneze toate cazurile privitoare la copiii care necesită o măsură de protecţie specială, care au domiciliul în judeţul Buzău.

(2)  Comisia este obligată să soluţioneze cazul în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării de către Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului a sesizării cu privire la cauza respectivă.

(3) În faţa Comisiei pentru protecţia copilului vor fi chemaţi părinţii, copilul care a împlinit vârsta de 10 ani, persoana, familia sau reprezentantul organismului privat acreditat care doreşte să îi fie dat în plasament copilul, precum şi orice persoane care pot da relaţii în cauză.

(4) Comisia pentru protecţia copilului stabileşte  măsuri de protecţie specială a copilului numai atunci când există acordul părinţilor, precum şi consimţământul copilului care a împlinit 14 ani, exprimate în faţa membrilor Comisiei.

(5) Comisia stabileşte, prin hotărâri, una din următoarele măsuri de protecţie specială pentru copilul lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinţilor săi sau a celui care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora:

-         plasamentul;

-         supraveghere specializată.

În alegerea uneia din soluţiile de protecţie alternative, Comisia va ţine seama în mod corespunzător de necesitatea asigurării unei continuităţi în educarea copilului, originea etnică, religioasă, culturală şi lingvistică.

(6)  De măsurile de protecţie specială stabilite în condiţiile legii beneficiază:

ü     copilul care în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija părinţilor din motive neimputabile acestora;

ü     copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal.

(7) Părinţii, precum şi copilul care a împlinit vârsta de 14 ani au dreptul să atace în instanţă măsurile de protecţie specială instituite de Comisie în aplicarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, beneficiind de asistenţă juridică gratuită în condiţiile legii.

(8) Pentru soluţionarea cazurilor Comisiei, este obligatorie prezentarea proiectului planului individualizat de protecţie şi a raportului referitor la ancheta psiho-socială a copilului de către specialistul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care a instrumentat cauza. Raportul va cuprinde date privind personalitatea, starea fizică şi mentală a copilului, antecedentele acestuia, condiţiile în care a fost crescut şi în care a trăit, orice alte date referitoare la creşterea şi la educarea copilului, care pot folosi Comisiei în soluţionarea cauzei, propunerea unei măsuri de protecţie a copilului, precum şi poziţia acestuia cu privire la măsura propusă.

(9) Dosarul copilului va cuprinde, de asemenea, planul de servicii care a fost întocmit de serviciul public de asistenţă socială, punctul de vedere al autorităţii locale şi al structurilor comunitare consultative în legătură cu necesitatea luării unei măsuri de protecţie specială.

 (10) În cazul copilului cu dizabilităţi, dosarul acestuia va include şi raportul de evaluare complexă, precum şi planul de recuperare. Structura – cadru a planului de recuperare a copilului cu dizabilităţi este prevăzut în anexa nr.3.

Art.8.(1) Hotărârea Comisiei pentru protecţia copilului este executorie.

(2) Hotărârea se comunică părinţilor, persoanei sau familiei, asistentului maternal ori serviciului de tip rezidenţial căruia i-a fost dat în plasament copilul, copilului care a împlinit vârsta de 10 ani, Direcţiei judeţene pentru dialog, familie şi solidaritate socială, Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, după caz, organismului privat acreditat, primăriei municipiului, oraşului sau comunei în care domiciliază părinţii, precum şi organelor financiare competente, dacă s-a stabilit plata unei contribuţii în sarcina părinţilor.

Art.9.(1)  Comisia pentru protecţia copilului poate hotărî plasamentul copilului în altă unitate administrativ – teritorială decât cea în care funcţionează Comisia, dacă interesul superior al copilului o impune, cu avizul favorabil al Comisiei din unitatea administrativ – teritorială respectivă.

(2) În situaţia prevăzută la alin.(1), Comisia competentă să ia hotărârea prezintă Comisiei al cărei aviz este cerut, toate informaţiile pertinente pe care le deţine, referitoare la soluţionarea cazului, precum şi motivul care impune luarea hotărârii propuse.

(3) Comisia al cărui aviz este cerut este obligată să comunice celeilalte Comisii hotărârea privind eliberarea avizului în termen de 15 zile de la primirea solicitării şi a informaţiilor prevăzute la alin.(2). Respingerea solicitării de eliberare a avizului poate fi întemeiată numai pe protejarea interesului superior al copilului.

(4) În cazul nerespectării termenului prevăzut la alin.(3) avizul favorabil al Comisiei este prezumat.

(5) În situaţia înlocuirii plasamentului dispus la o persoană sau familie, la un asistent maternal ori serviciu de tip rezidenţial, care are domiciliul sau, după caz, sediul pe altă rază administrativ – teritorială decât cea în care funcţionează Comisia care a stabilit iniţial plasamentul copilului, competenţa înlocuirii măsurii revine acestei Comisii.

(6) În situaţia prevăzută la alin.(5) înlocuirea se dispune la sesizarea Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială are domiciliul sau sediul persoana fizică sau juridică ce are în plasament copilul şi care are obligaţia monitorizării acestei măsuri.

 

CAPITOLUL III

FUNCŢIONAREA COMISIEI PENTRU PROTECŢIA COPILULUI

 

Art.10.(1)  Comisia pentru protecţia copilului se întruneşte bilunar în şedinţe ordinare şi ori de câte ori este nevoie în şedinţe extraordinare.

(2) Convocarea în şedinţă a Comisiei se face de către preşedinte, iar în absenţa acestuia de către vicepreşedinte. Convocarea se face în scris prin secretarul Comisiei cu cel puţin 3 zile înainte de data şedinţei şi cuprinde, în mod obligatoriu, ordinea de zi a acesteia.

(3)  Şedinţele Comisiei au loc de regulă numai în zilele de marţi ale săptămânii, în spaţiul special amenajat situat în str.Pompiliu Ştefu nr.1 din municipiul Buzău. Spaţiul de desfăşurare  a şedinţelor Comisiei asigură confidenţialitatea datelor şi a informaţiilor referitoare la copil, respectarea demnităţii clienţilor care se prezintă în faţa Comisiei, precum şi a confidenţialităţii dezbaterilor membrilor Comisiei.

(4)  Amenajarea spaţiilor, inclusiv a sălilor de aşteptare aferente, se asigură de Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Art.11.(1) Comisia pentru protecţia copilului lucrează legal în prezenţa majorităţii membrilor săi.

(2) Prezenţa membrilor Comisiei pentru protecţia copilului este obligatorie. În cazul în care un membru al acesteia, din motive temeinice, nu poate participa la şedinţă, va anunţa pe preşedintele Comisiei.

(3) Participarea membrilor Comisiei pentru protecţia copilului la şedinţe se consemnează în procesul-verbal de şedinţă.

Art.12. Şedinţele Comisiei nu sunt publice. Comisia poate admite să fie de faţă şi alte persoane decât cele chemate dacă se apreciază că prezenţa lor este utilă.

Art.13.(1) Lucrările de secretariat ale Comisiei sunt asigurate de un secretariat care funcţionează în cadrul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

(2) Secretariatul Comisiei este condus de secretarul acesteia numit prin dispoziţie a directorului general al Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

(3) Secretarul Comisiei este responsabil cu constituirea şi reactualizarea periodică a dosarului cu acte normative aplicabile în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului pe baza cărora se iau hotărârile în cadrul Comisiei.

Art.14.(1) Secretariatul Comisiei este obligat să înregistreze cererile adresate de către copii în legătură cu procedura în faţa Comisiei şi să le aducă la cunoştinţă modul în care au fost soluţionate.

(2) Cererea unui copil care nu a împlinit vârsta de 10 ani, de a fi ascultat nu poate fi refuzată de către Comisie decât motivat.

Art.15.(1) Convocarea persoanelor la Comisie pentru soluţionarea cauzelor privind copiii se face de către secretarul Comisiei.

(2) Convocarea se face în scris şi se comunică persoanei interesate fie prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau carte poştală, transmise cu cel puţin 15 zile înainte de data şedinţei, fie prin curier, cu cel puţin 5 zile înainte de data şedinţei, însoţită de procesul-verbal de îndeplinire a procedurii de convocare. În situaţii excepţionale, convocarea se poate face şi telefonic.

(3) Când convocarea se face cu carte poştală, borderoul de expediere a acestora ţine loc de proces-verbal de îndeplinire a procedurii de convocare.

(4) În cazul în care procedura de convocare prevăzută la alin.(2) şi (3) nu poate fi îndeplinită, convocarea se poate face prin afişare la sediul Comisiei, precum şi la sediul primăriei unităţii administrativ-teritoriale pe al cărei teritoriu se află ultimul domiciliul cunoscut al persoanei interesate, cu cel puţin 3 zile înainte de data şedinţei. În acest caz secretarul Comisiei întocmeşte procesul-verbal de îndeplinire a procedurii de convocare prin afişare, care va fi semnat şi de reprezentantul primăriei la care se afişează convocarea.

(5) Convocările persoanelor la Comisie pentru soluţionarea cauzelor, confirmările de primire a scrisorilor recomandate şi borderourile de expediere a cărţilor poştale, precum şi procesele -–verbale de îndeplinire a procedurii de convocare se înregistrează într-un registru special de evidenţă a convocărilor de către secretarul Comisiei.

(6) Viciul procedural privind neîndeplinirea procedurii de convocare se acoperă în cazul prezentării persoanei interesate în faţa Comisiei la data ţinerii şedinţei. În acest caz, prezentarea persoanei interesate se consemnează în procesul.verbal al şedinţei şi se înregistrează de către secretarul Comisiei în registrul special de evidenţă a convocărilor, cu menţiunea “prezentat în faţa Comisiei”.

Art.16. Şedinţele Comisiei sunt conduse de Preşedintele acesteia, iar în absenţa sa, de vicepreşedinte. La şedinţe participă în mod obligatoriu secretarul Comisiei, fără drept de vot.

Pot participa la şedinţele Comisiei şi alte persoane invitate de preşedinte, vicepreşedinte sau de unul din membrii Comisiei, cu acordul membrilor acesteia.

Art.17.(1) În soluţionarea cauzei privind copilul, Comisia pentru protecţia copilului va respecta în mod obligatoriu următoarele etape:

a)    prezentarea de către secretarul Comisiei a datelor de identitate ale copilului şi ale persoanelor chemate în faţa Comisiei pentru soluţionarea cazului, precum şi a situaţiei privind convocările acestora, pe baza documentelor prevăzute la art.15 alin.(2) şi (5) şi a Registrului special de evidenţă a convocărilor;

b)   prezentarea raportului de evaluare iniţială privind situaţia copilului, a propunerii motivate referitoare la stabilirea unei măsuri de protecţie a copilului. Prezentarea acestor date şi informaţii se face de către specialistul sau, după caz, de către specialiştii Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care a instrumentat cazul, care vor furniza Comisiei orice informaţii suplimentare solicitate de membrii acesteia.

c)    menţionarea obligatorie în cadrul raportului prevăzut la lit.”b” a opiniei copilului faţă de măsura propusă, incluzând date referitoare la vârsta copilului, gradul de maturitate şi capacitatea acestuia de a-şi forma şi exprima o opinie;

(2)  În cazul copilului care necesită încadrarea într-o categorie de persoană cu handicap şi, după caz, orientare şcolară, se procedează la prezentarea raportului de evaluare complexă, a planului de reabilitare şi a propunerii privind încadrarea copilului într-un grad de handicap, respectiv orientarea şcolară /profesională a acestuia şi, după caz, stabilirea unei măsuri de protecţie; prezentarea acestor date şi informaţii se face cu respectarea confidenţialităţii  prevăzute mai sus, de către specialiştii serviciului de evaluare complexă a copilului;

(3) Audierea persoanelor chemate în faţa Comisiei pentru soluţionarea cauzei; acestea vor fi audiate de Comisie separat, în următoarea ordine; copilul care a împlinit vârsta de 10 ani, părinţii/reprezentantul legal, persoana, familia sau reprezentantul organismului privat acreditat care doreşte să îi fie dat în plasament copilul, celelalte persoane chemate în faţa Comisiei pentru a da relaţii necesare soluţionării cazului; după audierea separată a acestor persoane Comisia poate proceda la o nouă audiere comună a două sau mai multe dintre acestea.

Copilului care a împlinit vârsta de 10 ani i se comunică de către preşedintele Comisiei măsura propusă pentru protecţia sa, consecinţele pe care stabilirea acestei măsuri le va avea şi i se asigură dreptul de a-şi exprima în mod liber opinia cu privire la măsura de protecţie propusă;

(4) În cazul copilului cu dizabilităţi care necesită încadrarea într-un grad de handicap şi, după caz, orientare şcolară/profesională, prezenţa şi audierea copilului au loc numai la solicitarea expresă a Comisiei;

(5) În cadrul dezbaterilor membrii Comisiei pot face motivat, noi propuneri pentru soluţionarea cazului, care vor fi supuse aprobării Comisiei prin vot majoritar; formularea de noi propuneri în cazul încadrării copilului cu dizabilităţi într-un grad de handicap şi, după caz, al orientării şcolare/profesionale a acestuia se face prin utilizarea aceloraşi norme metodologice referitoare la aplicarea criteriilor de încadrare într-un grad de handicap sau orientare şcolară/profesională.

Membrii Comisiei care se abţin sau care votează împotrivă au obligaţia să îşi motiveze votul exprimat.

(6) Preşedintele Comisiei supune la vot propunerile privind soluţionarea cauzei şi adoptarea hotărârii Comisiei.

Art.18.(1) Audierile şi dezbaterile care au loc în şedinţele Comisiei, hotărârile adoptate de aceasta, precum şi modul în care au fost adoptate se consemnează de secretarul Comisiei în procesul-verbal al şedinţei, care se semnează de preşedinte, vicepreşedinte, precum şi de membrii prezenţi şi se contrasemnează de secretarul Comisiei.

(2) Procesele-verbale ale şedinţelor Comisiei se consemnează în registrul special de procese-verbale, ale cărui pagini sunt numerotate şi poartă ştampila Comisiei, precum şi semnătura secretarului Comisiei.

Art.19.(1) Hotărârile Comisiei se iau cu majoritatea voturilor membrilor ei.

(2) Hotărârile se redactează de către secretarul Comisiei, potrivit procesului-verbal al şedinţei în care au fost adoptate, în termen de 3 zile de la data ţinerii şedinţei.

(3) Hotărârile Comisiei vor cuprinde în mod obligatoriu, numele,  prenumele şi codul numeric personal ale persoanelor care au luat în plasament copilul, seria şi numărul livretului de familie al acestora, precum şi numele, prenumele şi codul numeric personal al copilului.

(4) Certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap şi certificatul de expertiză şi orientare şcolară/profesională şi, după caz, planul de reabilitare a copilului cu dizabilităţi, constituie anexe la hotărârea Comisiei şi fac parte integrantă din aceasta.

(5) În hotărârile Comisiei menţionate la alin.(4) pot fi stipulate şi deciziile privind stabilirea unei măsuri de protecţie specială, în conformitate cu situaţia concretă a copilului, inclusiv de natură juridică, precum şi/sau decizii privind acordarea de ajutoare financiare ori materiale în situaţii de criză, pe perioade determinate, recomandarea unor servicii etc.

(6)  În cazul în care, în urma reevaluării efectuate de Comisie, aceasta hotărăşte menţinerea măsurii stabilite, redactarea unei noi hotărâri nu este necesară. Hotărârea Comisiei de menţinere a măsurii stabilite se consemnează în procesul-verbal de şedinţă, precum şi în dosarul copilului.

(7) Hotărârile Comisiei se semnează de preşedintele Comisiei sau de vicepreşedinte, se contrasemnează de secretarul Comisiei şi se înregistrează într-un registru special de evidenţă a hotărârilor; hotărârile privind încadrarea într-un grad de handicap şi/sau orientare şcolară/profesională se înregistrează într-un registru separat de evidenţă.

(8)  Hotărârile Comisiei se comunică persoanelor interesate în termen de 5 zile de la data ţinerii şedinţei. Dispoziţiile art.15 se aplică corespunzător.

(9) Actele emise de Comisie care nu necesită adoptarea unei hotărâri se semnează de preşedintele Comisiei sau de vicepreşedinte şi se înregistrează în registrul general de intrare-ieşire al Comisiei.

Art.20.(1) Urmărirea evoluţiei şcolare a copilului cu dizabilităţi în vederea reevaluării condiţiilor privind orientarea lui şcolară se realizează de către comisiile interne de evaluare continuă din cadrul unităţilor de învăţământ special, integrat şi/sau inclusiv.

(2)  Comisiile prevăzute la alin.(1) sunt obligate să sesizeze Comisia pentru protecţia copilului cu cel puţin 30 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a certificatului de expertiză şi orientare şcolară/profesională pentru care s-a eliberat certificatul. O dată cu sesizarea scrisă se trimit Comisiei pentru protecţia copilului traseul educaţional şi raportul de reevaluare a situaţiei şi progresele şcolare ale copilului.

Art.21.(1) Înscrierea de către conducerea unei unităţi de învăţământ special a unui copil în cadrul învăţământului special, fără prezentarea, în prealabil, a hotărârii Comisiei pentru protecţia copilului cu privire la orientarea şcolară/profesională este interzisă.

(2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) sau nerespectarea hotărârii Comisiei cu privire la orientarea şcolară/profesională a copilului atrage sancţionarea disciplinară, în condiţiile legii, a persoanei vinovate.

Art.22.(1) Hotărârile Comisiei pot fi atacate la Tribunalul de la domiciliul copilului, cauzele supuse judecăţii fiind soluţionate potrivit regulilor speciale de procedură stabilite de Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

(2) Acţiunile în justiţie, precum şi celelalte operaţiuni inclusiv solicitarea eliberării de documente, întreprinse de către Comisie în realizarea atribuţiilor sale legale, sunt scutite de orice fel de taxe, precum şi de timbru judiciar.

Art.23.(1) Pentru fiecare caz supus dezbaterii în şedinţele Comisiei se va întocmi câte un dosar, în care vor fi păstrate rapoartele privind anchetele psiho-sociale ale copilului, documentele privind identitatea, starea sănătăţii, situaţia şcolară şi alte documente privitoare la copilul în cauză, părinţii acestuia, persoanele, familiile sau organismele private autorizate la care a fost încredinţat sau dat în plasament.

(2) Dosarul prevăzut la alin.(1) se păstrează la Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului şi va cuprinde în ordine cronologică toate rapoartele şi documentele care se întocmesc cu privire la cauza copilului respectiv.

Art.24.(1) Corespondenţa Comisiei pentru protecţia copilului cu celelalte comisii din ţară, cu Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului,  cu autorităţile administraţiei publice locale, cu familiile, persoanele sau organismele private autorizate sau orice altă corespondenţă, se primeşte de secretarul Comisiei şi se înregistrează în registrul general de intrare-ieşire al Comisiei, în ordinea primirii acesteia. 

(2) Corespondenţa de la alin.(1) se păstrează la Secretariatul tehnic al Comisiei, în dosare constituite potrivit Nomenclatorului actelor Comisiei pentru protecţia copilului, parte integrantă a Nomenclatorului actelor Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

 

CAPITOLUL IV

DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE MEMBRILOR COMISIEI PENTRU PROTECŢIA COPILULUI

 

Art.25. Membrii Comisiei de protecţie a copilului au următoarele drepturi:

a)     să beneficieze de o indemnizaţie de şedinţă stabilită de Consiliul Judeţean;

b)    să ia cuvântul la şedinţele Comisiei şi să-şi spună părerea cu privire la cazurile puse în dezbatere;

c)     să verifice şi să controleze activitatea asistenţilor maternali, a centrelor de plasament a copilului şi a complexelor de servicii organizate de Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului sau de organisme private autorizate şi să facă propuneri cu privire la acestea;

d)    să formuleze propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii Comisiei;

e)    să solicite Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului informaţii, rapoarte privind situaţia protecţiei copilului aflat în dificultate la nivelul judeţului Buzău, precum şi a respectării drepturilor copilului.

Art.26. Membrii Comisiei pentru protecţia copilului au următoarele obligaţii:

a)    să participe activ la şedinţele Comisiei pentru protecţia copilului;

b)    să respecte prevederile prezentului regulament;

c)    să păstreze discreţia şi confidenţialitatea cu privire la cazurile şi situaţiile discutate în Comisie, precum şi asupra persoanelor implicate;

d)    să aducă la cunoştinţa Comisiei situaţiile de care au cunoştinţă cu privire la copiii aflaţi în dificultate, precum şi cu privire la activitatea celor care au fost daţi în încredinţare sau plasament.

Art.27.(1) Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei răspund în faţa Consiliului Judeţean pentru neîndeplinirea obligaţiilor ce le revin, potrivit legii, precum şi pentru adoptarea unor hotărâri cu nerespectarea dispoziţiilor legale.

(2) În situaţiile prevăzute la alin.(1) Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului poate propune aplicarea următoarelor măsuri şi sancţiuni:

a)       solicitarea sancţionării disciplinare a celui vinovat de către conducerea instituţiei al cărei reprezentant este, în condiţiile legii;

b)       revocarea calităţii de membru al Comisiei;

c)       suportarea sumelor reprezentând drepturile încasate necuvenit de către beneficiari în situaţia încadrării acestora într-o categorie de persoane cu handicap.

(3) Măsurile prevăzute la alin.(2) lit.a) şi b) se aplică prin dispoziţie a Preşedintelui Consiliului Judeţean sau, după caz, a conducătorului instituţiei al cărei reprezentant este persoana în cauză. Măsura prevăzută la alin.(2) lit.c) se aplică prin hotărâre a Consiliului Judeţean.

Art.28. În cazul eliberării de certificate de încadrare într-un grad de handicap pentru copilul care necesită protecţie specială, fără respectarea criteriilor medicale de încadrare a copilului într-un grad de handicap, membrii Comisiei vor fi obligaţi, în condiţiile legii, la suportarea sumelor reprezentând drepturile încasate necuvenit de către beneficiari.

Art.29. Consiliul Judeţean va asigura participarea membrilor Comisiei pentru protecţia copilului la cursuri de formare iniţială şi continuă, cursuri ce se vor organiza de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

 

CAPITOLUL V

DISPOZIŢII FINALE

 

Art.30. În cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, Comisia pentru protecţia copilului poate fi reprezentată, prin delegaţie semnată de preşedintele Comisiei, de unul din membrii Comisiei cu pregătire juridică de specialitate, de consilieri juridici din aparatul propriu al Consiliului Judeţean ori ai Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Art.31. Ofertele de colaborare înaintate Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de către parteneri – organisme private sau instituţii – vor fi avizate, anterior perfectării contractelor sau convenţiilor, de către Comisie pentru protecţia copilului, iar contractele sau convenţiile încheiate vor fi semnate de preşedintele Comisiei.

Art.32. Anexele nr.1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezentul Regulament.

 

*

*    *

Prezentul Regulament intră în vigoare cu data de 1 ianuarie 2005.